02 elokuuta 2024

Loki

Loki lähti muutti uuteen kotiinsa Kokkolaan pääsiäismaanantaina. Alkuun kaikki meni hyvin ja Loki oli onnellinen osa laumaa opetellen uusia taitoja, tutustuen uusiin paikkoihin ja hurmaten uusia ihmisiä. Toukokuussa Loki sai poissaolokohtauksen viikonloppuna, päivystyksessä syyksi epäiltiin myrkytystä tai neurologista ongelmaa. Kohtaukset jatkuivat pävittäisinä, kestäen pahimmillaan kolmatta tuntia, jolloin Loki kulki pitkin seiniä ja siihen ei tuntunut saavan kontaktia.

Loki kävi uudelleen eläinlääkärissä ja verikokeiden tuloksissa paljastui muun muassa korkeat ammoniakkiarvot. Tämä yhdistettynä neurologisiin oireisiin aiheutti epäilyn maksashuntista. Diagnoosin varmistamiseksi eläinlääkäri suositteli seuraavaksi magneettikuvausta, jolla shunttisuonet voitaisiin varmistaa ja paikallistaa. Maksashuntti aiheutuu sikiöaikaisista verisuonista, jotka eivät sulkeudu normaalisti syntymän jälkeen vaan jäävät auki, jolloin veri ei kierrä normaalisti maksan kautta ja puhdistu epäpuhtauksista. Tällöin suolistossa ruuansulatuksesta syntyvä ammoniakkia ei saada puhdistettua, vaan se kertyy elimistöön ja tämä aiheuttaa neurologiset oireet. Uudella kodilla ei ollut mahdollista lähteä kalliisiin tutkimuksiin, joten päätettiin että Lokille on paras palata takaisin kasvattajalle.

Kesäkuun alussa Loki palasi ja sille aloitettiin maksashunttipotilaalle sopiva, vähä proteiininen ruokavalio, mahansuojalääke (shunttipotilailla on kohonnut mahahaava riski), laktuloosi vähentämään ammoniakin muodustumista ja antibioottikuuri tiputtamaan ammoniakkiarvoja normaalille tasolle.

Kotimatkalla









Kun Loki palasi kotiin, sillä oli kova halipula, jos ei leikitty siskon kanssa, niin se halusi olla sylissä ja ja mahdollisimman lähellä. Ensimmäisinä päivinä sillä oli jonkin verran oireilua, koko ajan onneksi vähemmän ja kertaakaan ei niin pahana kuin entisessä kodissa. Kun Loki oli ollut viikon takaisin Oulussa, käytiin sen kanssa uudelleen eläinlääkärissä, tällä kertaa Oulun Kamussa sisäelinsairauksiin erikoistuneen Jussi Virran tutkittavana. Lokin vatsaontelo ultrattiin ja samalla kerralla otettiin kontrolliverikokeet. Ultralla maksashunttia ei pystynyt täysin varmasti diagnosoimaan, mutta nähtiin, että muut sisäelimet näyttivät olevan kunnossa eikä muita isoja ongelmia tai syitä ollut näkyvissä. Ammoniakkiarvot olivat laskussa, mutta vielä raja-arvoja korkeammalla.

Käynnillä keskusteltiin jatkohoitosuunnitelmasta. Maksashuntissa pitkän ajan ennuste on huomattavasti parempi leikkauksella, osa potilaista pärjaa tukihoidollakin, mutta seurantatutkimuksessa 11 kuukauden päästä oireiden alkamisesta leikkaamattomista potilaista oli elossa enää puolet. Leikatuista yli 90 %. Leikkaus on vaativa ja tästä syystä niitä suoritetaan vain muutamassa eläinsairaalassa koko Suomessa. Paras hoitomahdollisuus olisi Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa, sillä siellä pystyttäisiin tekemään kuvantaminen, leikkaus ja seuraavien päivien seuranta teholla samalla kertaa. Lokille saatiin lähete ja leikkausaikakin alustavasti sovittua, mutta reissua ei saatu vielä järjestymään kustannusten takia. Niin kaikkeni kuin Lokin eteen haluan tehdä, hoidon kustannusarvio lähtee 4200 eurosta, jos kaikki menee hyvin. Komplikaatioiden sattuessa jokainen ylimääräinen päivä seurannassa maksaa noin 500 euroa.


Kuukausi lääkityksen aloituksen jälkeen Loki kävi verikoe kontrollissa ja ammoniakkiarvot oli saatu laskemaan viitearvoihin. Tämän on huomannut myös Lokin voinnista. Sillä on intoa ja virtaa, silmissä pilkettä ja seikkailut kutsuvat joka nurkalla. Tällä hetkellä Loki asuu vanhemmillani. Kaverina Lokilla on Tuuma sheltti isoveljenä ja mummo Nova pitämässä kuria. Loki on Norin tapaan ojanpohjia rakastava seikkailija ja Tuuman kanssa pojilla on monesti oman projektit kuopankaivuun ynnä muun merkeissä. Se on reissannut uusissa paikoissa ja tutustunut uusiin ihmisiin. Sopivan ruuan avulla Loki on saanut rutkasti lihasta, karva kiiltää ja koossakin on otettu Rieka sisko kiinni.

Jotta Lokin seikkailut saisivat jatkua mahdollisimmat pitkään, päätettiin järjestää Lokin hoitokuluja varten pienkeräys. Mahdollisesti 5000 euron hoitokulut matkoineen ovat tällä hetkellä mahdoton itse kustantaa, mutta pienelläkin avulla on suuri merkitys. Jos haluat auttaa Lokin matkassa kohti tervettä elämää, niin olen kiitollinen pienestäkin avusta. Pienistä puroista kasvaa iso joki, sanotaan.

Jos haluat auttaa, Lokin keräykseen voi osallistua lahjoittamalla tilille FI18 5741 3621 1813 68 (saaja Jenniina Sutinen). Keräys on käynnissä 1.8.-31.10 j(lupanumero RA/2024/1151).